עריכת דין ‧ יעוץ מס ‧ חשבונאות ‧ גישור

נא להצטמצם גבירותי ורבותי- החוק לצמצום השימוש במזומן

פורסם בתאריך: 15/06/2021

לאחרונה רשות המיסים פרסמה חוזר ריענון בכל הקשור לשימוש במזומן. מחוזר זה עולה כי מוגברת הדרישה לאכיפת החוק אף באמצעות מפקחי מס הכנסה בעת ביצוע ביקורת ספרים רגילה.

החוק לצמצום השימוש במזומן, תשע"ח -2018 (החוק) נחקק במטרה להפחית את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית, כולל פשיעה חמורה, העלמות מס, הלבנת הון ומימון טרור. החוק קובע הגבלות על שימוש במזומן ובשיקים.

החוק מגדיר סכום עסקה או שירות המהווה גובה מקסימלי שבו ניתן לפעול במזומן. הגדרת עסקה או שירות כוללת כל סכום הנלווה לכך למשל הוצאות כמו הרכבה והובלה. כמו כן כדאי לשים לב כי לא ניתן לחשב כל שירות או מוצר בנפרד, אלא כעסקה כוללת. רק בעסקות שהתמורה משולמת מפעם לפעם, כל תשלום  נפרד יהווה מחיר העסקה. לדוגמה: בחוזה שכירות על פיו התשלום החודשי הוא  6,000 שח ולכן כל תשלום הוא עסקה ולא התשלום השנתי.

ואלו הן תקרות השימוש המותר במזומן:

לצורך תקרות הסכומים קיימת הבחנה בין עסקות מזומן "פרטיות" ובין עסקות מזומן "במהלך עסקו של אדם" כלומר של עסק או עוסק.

עוסק – לא ניתן לשלם / לקבל מזומן, בעסקה שערכה עולה על 11,000 שח

בעסקה מעל תקרה זו ניתן לשלם/לקבל מזומן רק עד 10% מסכום העסקה –  או 11,000 שח, לפי הנמוך ביניהם!

אדם פרטי – לא ניתן לשלם /לקבל מזומן, בעסקה העולה על 50,000  שח

בעסקה מעל תקרה זו ניתן לשלם/לקבל רק עד 10% מסכום העסקה, או 50,000  שח לפי הנמוך ביניהם.

בעסקות נמוכות מסכומים אלו, 50,000 שח אצל אדם פרטי, ו-11,000 שח אצל עוסק – אין מגבלת שימוש במזומן.

להקלה בחישובים רשות המיסים פרסמה יישומון באתר רשות המיסים לבדיקת תקרת השימוש במזומן.

ואם עסקינן בחוק, הרי שהפרתו גוררת ענישה. כדאי לתת את הדעת לכך שסכומי הענישה (עיצום מנהלי) בגין ההפרות הן גבוהים עד לאלפי שקלים. בהתאם לכך רשות המיסים פרסמה נוהל (1/2021) בדבר איתור הפרה של החוק לצמצום השימוש במזומן, במטרה לתת דגשים והנחיות כלליים לאיתור הפרה של החוק, דגשים עובד רשות המיסים (בין היתר מפקחים העורכים ביקורת ניהול ספרים).

במצב של ביקורת על ממונה לציין במהלך הביקורת כי הוא מפעיל גם את סמכותו כ"ממונה" מכוח החוק  לצמצום השימוש במזומן, במקביל לסמכותו מכוח פקודת מס הכנסה / חוק מס ערך מוסף /חוק מיסוי מקרקעין. על הממונה להציג, לפי דרישה, את תעודת הסמכתו המעידה על תפקידו וסמכויותיו לפי החוק .

המבקר בודק בין היתר לא רק מזומן אלא גם הפרות שנעשו בתקבול שהוא בשיקים. המבקר יבדוק כי מופיע על השיק שם מקבל התקבול (לשים לב לא לקבל שיקים "פתוחים", כנ"ל לגבי שיקים לביטחון)  כמו כן המבקר הונחה לאתר הפרה העשויה להיחשב מרמה (פיצול במרמה של עסקה וכו').

ככל והמבקר איתר הפרה, לרוב העוסק יקבל מכתב  על כוונה להטיל עליהם עיצום כספי בגלל הפרה של החוק לצמצום השימוש במזומן.  חשוב לציין כי לפני הטלת העיצום, העוסקים רשאים לטעון את טענותיהם בכתב לעניין הכוונה להטיל עליהם עיצום כספי ולעניין סכומו.  לצורך כך עליהם להגיש בקשה המפרטת את טענותיהם,  ולצרף כל מסמך המאשר את הטענות המועלות במכתב הטענות.

 

*סקירה זו היא תמצית ואינה כוללת את כל החומר בנושא, וכן אינה מהווה יעוץ משפטי או יעוץ מס*

אשמח לעזור בכל נושא!

תפריט נגישות

TalPress פיתוח אתרים בוורדפרס

צריכים יעוץ?
השאירו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם: