לרוב כאשר דנים בסוגיות דיווח על הכנסות, הדיון נערך בהקשר למס הכנסה, אולם לא פחות חשוב ולעיתים אף חשוב יותר ובעל השלכות לכל החיים הוא דיווח מלא ומעודכן על ההכנסות למוסד לביטוח לאומי.
בימים אלו ניתן פסק דין בבית הדין הארצי לעבודה (עב"ל 46432-10-20) הדוחה תביעה של עצמאי לתשלום קצבת פגיעה בגין הכנסות שלא דיווח. פסק דין חיזק הלכה קודמת הקובעת מעין גדר הפרדה בין המידע המצוי בידי הביטוח הלאומי לפני פגיעה כלשהי של המבוטח ובין המידע שיתקבל לאחר הפגיעה. בפסק הדין נקבע כי הגמלה שתחושב למבוטח תהיה על בסיס המידע והמקדמות ששולמו על ידי המבוטח עד הפגיעה, כלומר לא ניתן לשנות/לעדכן את ההכנסה החייבת לאחר הפגיעה. מדובר באדם שנפגע בתאונה שהוכרה כתאונה בעבודה. אך תביעתו והערעור נדחו בשל כך שהמבוטח לא דיווח על מלוא הכנסותיו לביטוח לאומי.
המונח המקצועי הקובע את גדר ההפרדה הוא "גמלה חוסמת". במה דברים אמורים: תקנה 11 לתקנות ביטוח לאומי יוצרת מה שמכונה 'גמלה חוסמת', ועל פיה במקרה של פגיעה בעבודה של עצמאי – יחושבו דמי הפגיעה וקצבת הנכות מהעבודה בהתאם לשומה שלפיה שולמו מקדמות דמי הביטוח בשנה השוטפת (עד הפגיעה), וזאת אף אם הכנסת העצמאי לפי השומה הסופית הייתה גבוהה מההכנסה שלפיה שולמו המקדמות. בכך 'נחסמת' האפשרות לשנות את ההכנסה לאחר הפגיעה. חשוב לומר שאחת ממטרות קביעת "הגמלה החוסמת" היא להגן על המבוטח ולמנוע הרעת מצבם של הנפגעים על ידי הפחתת ההכנסה הרשומה בהתאם לשומה שתתקבל לאחר תום שנת המס (כלומר לאחר האירוע הביטוחי). או ליצור שינויים לטובת המבוטח – כלומר המידע המצוי בביטוח לאומי על הכנסות המבוטח עד האירוע הביטוחי הוא יהווה בסיס לגמלת פגיעה או נכות שהמבוטח יהיה זכאי.
בשונה משכיר שהכנסתו המופיעה בתלוש השכר היא סופית לחודש מסוים ולכן אפשר לחשב במדויק את דמי הביטוח הלאומי החלים על הכנסה זו, אצל עצמאי מלאכת חישוב ההכנסה החייבת הסופית (או כמעט סופית) יכולה להיעשות רק לאחר תום שנת המס, כאשר מחשבים את הכנסות כל השנה בהפחתת ההוצאות של כל השנה. לכן בנקודת זמן במהלך השנה כאשר למצער נוצר אירוע ביטוחי – ההכנסה החייבת המלאה לאותה שנת מס- עדיין לא ידועה.
פסק הדין שניתן לאחרונה מבהיר מעל לכל ספק את חשיבות הדיווח המלא והעדכני לביטוח לאומי על הכנסותיו של העצמאי. פעולה פשוטה יכולה להגן על המבוטח מסיטואציה לא נעימה כמו אי קבלת גמלה מתאימה, מעבר לאי הנעימות או הכאב מהאירוע הביטוחי – והיא התאמת גובה המקדמות המשולמות לביטוח לאומי לגובה ההכנסה הריאלית, השוטפת והעדכנית.
דבר ראשון, בחודש-חודשיים הראשונים של כל שנת מס, חשוב לערוך בדיקה פשוטה האם המקדמות המשולמות מבוססות על הכנסה ריאלית ועדכנית, ולא מבוססות על הכנסה לא מעודכנת משנים קודמות.
דבר שני, אם לא ידוע על שינויים מהותיים בהכנסות, חשוב לערוך בדיקה חוזרת ברבעון השלישי של השנה ולוודא שאכן המקדמות המשולמות לביטוח לאומי – תואמות את ההכנסה המוערכת על בסיס החודשים שעברו מתחילת השנה.
כמובן שאם בעל העסק יודע על שינוי מהותי וזינוק בהכנסות, חשוב כאמור לערוך את הבדיקה ולהתאים את המקדמה להכנסה הריאלית העדכנית כדי להימנע מנזקים.
*סקירה זו היא תמצית ואינה כוללת את כל החומר בנושא, וכן אינה מהווה יעוץ משפטי או יעוץ מס*