לשכת היועצים העסקיים והניהוליים בישראל השתתפה בדיוני וועדות הכנסת בעניין הצעת חוק התקציב שנקרא "חוק ההסדרים" ובמאמץ משותף עם להב לשכת העצמאים בישראל ולשכות נוספות, הצלחנו להביא לשינויים, אפילו קלים אך חשובים לחקיקה ברת יישום.
מיסוי הכנסות שכירות
טרם חוק ההסדרים ובהתאם לסעיף 122 לפקודה, יחיד ולו הכנסה מדמי שכירות נדרש לשלם מס בשיעור של 10% בלבד. אם כי, איננו זכאי לכל ניכוי הוצאות מסכום זה. הדבר יצר עיוות מסוים לפיו יחיד שהשכיר את דירתו תוך שהוא גר בדירה שכורה בעצמו, לא זכה להתחשבות מיסויית בהוצאות דמי השכירות שהוא משלם.
במסגרת חוק ההסדרים הסעיף תוקן כך: יחיד אשר משכיר את דירתו היחידה ושוכר בעצמו דירה אחרת למגוריו, רשאי לנכות מהכנסות דמי השכירות את הוצאות השכירות שהוא משלם (לא יותר מהכנסות השכירות או עד לתקרה של 90,000 ₪, לפי הנמוך מבניהם). על היתרה, אם תישאר, ישלם מס בשיעור של 10% בלבד.
מדובר בבשורה משמעותית לציבור רחב של משכירי דירות אשר שוכרים דירת מגורים אחרת במקביל. מועד ההטבה יחל כבר מהשנה הנוכחית ובהוראת שעה יחול גם בשנת 2024.
לצורך דיווח יש להתייחס להטבה בעת מועד הדיווח על הכנסות מדמי שכירות בשנת 2023- כלומר בתאריך 31/1/2024.
מיסוי עוסק "זעיר"
פורום להב אשר נלחם בקביעות על זכויות העצמאים רשם הצלחה משמעותית לפיה תקרת "עוסק פטור" לצרכי מע"מ עלתה מ- מ-107,692 ל120,000 ₪. כמו כן, ניכוי ההוצאות יעמוד על 30% במקום על 20%.
במסגרת חוק ההסדרים הוכר סוג חדש של עוסק פטור המכונה "עוסק זעיר". בהגדרה נקבעו הוראות מיוחדות בנוגע לניכוי הוצאות וחבות בביטוח הלאומי. הוראות אלו מקטינות את נטל דרישות הדיווח ובכך מקלות באופן משמעותי על בעלי עסקים ועצמאים קטנים בכל הקשור להתנהלות מול רשויות המס.
בהתאם לתיקון, עוסק זעיר הבא לפתוח עסק יוכל לבחור מבין המסלולים הבאים:
– המסלול הראשון הוא המסלול הרגיל הנהוג כיום, לפיו בעל העסק מגיש דוח שנתי בגין ההוצאות שעמד בהן, ועל פיו מנכה את הוצאותיו.
– המסלול השני יהיה מבוסס על ניכוי הוצאות "נורמטיבי" בגובה 30% מההכנסות, ללא צורך באיסוף ניירת ושמירת ההוצאות על מנת לקזזן. משכך הדוח שיידרש להגיש בסוף השנה יהיה דוח מקוצר. יתר על כן, על פי הבטחות רשות המיסים, ניתן יהיה לבצע פעולה זו באופן ישיר באתר רשות המיסים.
מועד התיקון החל משנת 2024.
מס ערך מוסף – מודל הקצאת חשבוניות מקוונות
גם כאן נלחמנו, כתף בכתף עם רועי כהן מלהב ואכן נרשמה הצלחה נוספת. בסיס התיקון מגיע כחלק מהמלחמה בתופעת החשבוניות הפיקטיביות.
במסגרת התיקון, נקבעה הוראת שעה לפיה כל בעל עסק המנפיק חשבונית בסכום מס הגבוה מ-25,000 יפנה באמצעות אפליקציה או תוכנת הפקת החשבוניות למע"מ, יעדכן את פרטי העסקה (סכום, תאריך והמוטב) ויקבל קוד בן 9 ספרות. את הקוד עליו לציין על גבי החשבונית שנמסרת ללקוח ורק על פיו הלקוח יוכל לקזז את התשומה.
בתחילה הוצע שכל חשבונית שיוציא בעל עסק בסכום מס הגבוהה מ-5000 ₪ תחויב בדיווח מקדים. אם כי לאחר דיונים ארוכים, הוסכם שהדיווח יהיה רק בהנפקת חשבונית מעל סכום מס של 25,000 ₪ במסגרת פיילוט לבדיקת היתכנות והצלחת השינוי. בהמשך, הסכום ירד באפון הדרגתי כך: 25,000 ש"ח בשנת 2024, 20,000 ש"ח בשנת 2025, 15,000 ש"ח בשנת 2026, 10,000 ש"ח בשנת 2027, ו-5,000 ש"ח בשנת 2028.
ככל ולאגף מע"מ יהיה יסוד סביר להניח שחשבונית המס איננה כדין, אזי יוצא למבקש מסמך ובו יפרט את העילה, כאשר המבקש יהיה רשאי להציג טענותיו בהליך שימוע.
במסגרת החוק, נקבעו גם הליכי השגה וערעור על החלטת המנהל שלא להקצות חשבוניות מס כאמור.
הוראת השעה תהיה תקפה בין השנים 1.1.2024 ועד 31.12.2028.
סקירה זו היא תמצית ואינה כוללת את כל החומר בנושא, וכן אינה מהווה יעוץ משפטי או יעוץ מס.